A Travellerspoint blog

Botswana, Limpopo en Zimbabwe

Vervolg van onze tocht. Vervolg Botswana, daarna de loop door noordelijk Zuid Afrika gevolgd door het begin van Zimbabwe.

sunny 21 °C

19 juli Bulawayo

Hier moeten we de blog bijwerken!
Even zien.. we waren in de Baobap camping in Botswana en gingen de volgende dag naar de zoutpannen, waar je als het nat is, zomaar in kunt verdwijnen: het zoutlaagje lost op en eronder zit dunne klei, die je opslorpt! Ja, ja…
Nu was het droog en het was prachtig, echt een bijzondere belevenis. Niet zo spannend als gedacht, want het bleek dat er een duidelijk zichtbaar pad was, dus verdwalen niet mogelijk. Voor de pannen en erna was het meer zoeken, maar met GPS en enig richtinggevoel kom je er altijd uit.
Doorgereden naar Palapye, nog altijd in Botswana maar een flink stuk richting Gabarone aan de ZA grens. Volgende dag terug naar Zuid-Afrika. Naar Limpopo, het gedeelte ten noordossten van Johannesburg. Mille en Sundu waren daar de laatste Kerst geweest en hadden gezegd dat we daar echt heen moesten.

Limpopo is inderdaad een prachtige streek, heel afwisselend.
Eerst naar Marakele National Park. Heel erg mooi en we kunnen inmiddels de Cape Vulture afkruisen van het lijstje ‘nog te ziene beesten’. Leuk leuk leuk. Daar ook de witte neushoorn van heel dichtbij gezien. Moeder en kind. Ook afgekruisd.
Via Melkrivier, Polokwane ( mooie, levendige stad richting Zimbabwe) recht naar het oosten over Tzaneen ( een soort heuvelend tropische resort. Heel anders dan de droogte in de omliggende streken) naar Phalaborwa aan de grens van het Krugerpark. ’s Ochtends vroeg Kruger in, nachtje gekampeerd in het park en de volgende dag er weer uit.
Omdat we inmiddels voor de zevende keer in Zuid-Afrika zijn, vonden we dat we toch maar eens Kruger moesten doen. Maar het viel tegen: saai, saai, saai. Ook natuurlijk hele mooie stukken, zeker in het noorden, maar toch…
NOG ALTIJD GEEN LEEUW. Wel olifanten, giraffen, zebra’s en vele soorten antilopen.

En toen naar Zimbabwe! Beetje het gevoel dat de reis nu echt begint, omdat we nu in een land komen waar we niet eerder waren.
Nou, de grens was fijn, maar niet heus: aan het begin van het traject krijg je een briefje en daarop moet je de nodige stempels verzamelen: bij Immigration, bij Customs , Politie en bij Wegenbelasting. Dat snappen we allemaal wel en hoewel een paar keer van loket moeten wijzigen (weer opnieuw in de rij) ging het redelijk vlot. Wij dachten klaar te zijn, maar moesten toch nog naar ‘Police clearance’, voor de laatste stempel. Whatever. En die mevrouw zei dat we een formulier misten. Geen idee waar ze het over had, maar ja, zo konden we toch echt Zimbabwe niet in…
Nogmaals laten zien wat er allemaal al was afgehandeld, met bewijsmateriaal en toen kregen we toch zomaar(?) het laatste stempeltje. Met het verveeldste gezicht ever getrokken, werd het uitgedeeld. Maar dank u wel hoor!

Inmiddels hebben we gelukkig alleen maar prima ervaringen met Zimbabwe. Super aardige mensen en een heel mooi land. Wel heel arm (hoewel er ook rijke patser woningen zijn). Maar mensen zijn wel redelijk optimistisch en het gaat beter dan een paar jaar geleden. Niet veel blanke mensen meer te zien.
Eerst hebben we Great Zimbabwe bezocht: ruïnes van oude steden, van zo tussen 1100 en 1500, het centrum van een groot rijk. Heel mooi en indrukwekkend. Vervolgens door naar Gonaredzou, een nationaal park in het uiterste zuid-oosten van het land. Fantastisch landschap rond een rivier met de bekende waterbeesten ( Hippo en Krok) en met heel mooie rotsklifs . Vooral onder het genot van een sundowner is het een belevenis. Met olifanten voor en achter je. Twee nachten gekampeerd in de bush bush, waar de olifanten bijna de boterhammetjes van ons bord aten! Geweldig!
ALLEEN: NOG ALTIJD GEEN LEEUWEN.

Maar nu niet getreurd want het was er echt super.
Ook fijn was het dat het er een stuk lager was en het daarom ’s nachts niet zo koud werd. Want waar de vorige reis achtervolgd werden door de regen, zit nu de kou ons een beetje in de weg. Overdag is het prima weer, maar zodra de zon onder gaat (half zes!) wordt het koud. Kan ’s nachts wel afkoelen tot en graad of vijf. Brrr! Veel vuurtjes stoken dus en zorgen dat je op tijd naar bed gaat. Soms laten we ons toch wat te koud worden en dan duurt het een poos voor we warm zijn, onder ons donsje.
En nu dus in Bulawayo, de tweede plaats van het land en bolwerk van ZAPU van mr. Tswangirai. Overal veel posters ivm verkiezingen, wanneer weten wij niet precies. Leuke mooie stad is de eerste indruk. Relaxed. Engeland in de tropen lijkt het wel. Veel in het doen en laten van mensen roept herinneringen op aan Engeland. Het ziet er ook redelijk welvarend (voor Afrikaanse begrippen natuurlijk) uit. Al met al maakt Zimbabwe een prima indruk op ons. Mooi land, erg vriendelijke mensen, rustig en met een ontspannen sfeer.

Jan (ik dus) heeft net het wasje uit geflodderd. We gaan op zoek naar een internetcafé. Om de boel te posten. Met een berg foto’s erbij.
Groetjes en veel liefs van J&A.

DSC_0185.jpgDSC_0200.jpgDSC_0214.jpgDSC_0216.jpgDSC_0258.jpgDSC_0286.jpgDSC_0346.jpgDSC_0394.jpgDSC_0422.jpgDSC_0465.jpgDSC_0472.jpgDSC_0513.jpgDSC_0530.jpgDSC_0566.jpgDSC_0575.jpgAA3A01582219AC68176FA425A4FE799A.jpgDSCN1053.jpg

Posted by Jan-en-Anneke 07:57 Archived in Zimbabwe

Table of contents

Comments

Ha Jan en Anneke,

Jammer van die leeuwen, op een half uurtje fietsen liggen ze in de dierentuin:) , ook nog wel als jullie terug zijn hoor!
Mooie foto's. Tja en kou, hier mag t wel ietsje koeler, zelfs wuppie loopt onder de sproeier door.
Geniet van die mooie reis, klinkt allemaal super. Hier alles goed. Jeroen houd jullie tuin netjes bij.
Groetjes de buuf

by Arielledejo

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login