A Travellerspoint blog

Door naar Khartum, Sudan

Even wennen aan de hitte

sunny 39 °C

14 Oktober. Khartoum.
Alweer een hoofdstad verder. Tijd voor de blog. Vanuit de kou en de regen van Ethiopië zitten we nu in de drukkende warmte van Sudan (37plus graden). En geen koud pilsje om dit te verhelpen: Sudan is een orthodox moslimland en alcohol is hier illegaal. Maar eerst even terug naar Addis.
Daar kregen we vlot ons visum voor Egypte. Hoera! Nu nog ff de grens over en er drie weken later weer uit. Maar dat zien we met vertrouwen tegemoet.
Vanuit de hartelijke mensen van de Zweedse missie in Addis zijn we in twee dagen naar het noorden , naar Lake Tana gereden: de bron van de Blauwe Nijl. Onderweg genoten van de vele kleuren groen die het koele en vochtige berglandschap daar heeft. Het hoogland daar is heel apart en erg mooi.
Onderweg naar Bahir Dhar

Onderweg naar Bahir Dhar

Onderweg naar Bahir Dhar (2)

Onderweg naar Bahir Dhar (2)


Onderweg kruis je dan de Blauwe Nijl: de belangrijkste zijrivier van de Nijl. Die heeft een brede en diepe canyon gemaakt en daar duikt de weg steil in en klimt er net zo weer uit.
Blue Nile kloof

Blue Nile kloof


Onderaan Lake Tana ligt de stad Bahir Dar. Erg leuke en relaxte stad. Maar meteen drie nachten gebleven (prachtige vogeltjes gespot…..). Leuke markt, gezellige biertuin …. Alles OK dus.
Markt van Bahir Dhar

Markt van Bahir Dhar


Vlak er naast liggen de watervallen van de Blauwe Nijl die dan net uit het meer ontstaan is. Leuk om naar toe te wandelen en er kopje koffie te drinken (ter plaatse gemaakt op een klein houtvuurtje).
Koffie bij de Falls

Koffie bij de Falls

Bij de Blue Nile Falls-2

Bij de Blue Nile Falls-2

Bij de Blue Nile Falls

Bij de Blue Nile Falls

Vanwege de kou en de regen het reisschema toen toch maar aangepast. Geen bezoek meer aan hoge bergen of kouwe kerken, maar direct naar de noordkant van het meer gereden. Daar heeft een Nederlands stel ( Tim en Kim) een échte camping. Blaadjes ruimen op de camping

Blaadjes ruimen op de camping

Erosiegeulen bij Tim en Kim

Erosiegeulen bij Tim en Kim

Ik vind je zooo lief

Ik vind je zooo lief

Mouse Bird in de vijgenboom

Mouse Bird in de vijgenboom

[Landschap_bij_Lake_Tana.
[jpg caption=Landschap bij Lake Tana]
Erg leuk en relaxed daar een paar dagen doorgebracht. Lekker gegeten en vooral veel gepraat over Ethiopië: dit moeilijke en straatarme land. Ruzie met bijna alle buurlanden, een trots (zeg maar eigenwijs) volk, slecht onderwijs gericht op reproductie en gehoorzaamheid . Maar in potentie erg rijk door zijn vruchtbare bodem en gematigd klimaat. Een intrigerend, moeilijk land voor de reiziger. En helaas ook weer een oogappel voor de hulpverlening. Gevolg: bedelen en soms agressie. Wanneer leert het westen dat toch eens af.
Na Ethiopië de bergen af gereden naar het westen, naar Sudan. In twee lange dagen naar Khartoem gereden. En dit kunnen we geen gemakkelijk , maar ook geen leuk land vinden. Lastige procedures die veel tijd en soms ook geld kosten, moeilijk om je er een weg te vinden (Arabisch is niet mijn sterkste taal) en heel veel dat anders is dan je tot dan gewend bent. Lastig en ongemakkelijk soms. Volle (goede , dat wel) wegen met ongelofelijk botte automobilisten maken het reizen erg vermoeiend. Daar komt nog bij dat onze gps kaart (T4Africa) en ook onze gids het regelmatig bij het verkeerde eind blijken te hebben waardoor je je soms kleurenblind zoekt.
De uitweg is de ferry over stuwmeer op de grens met Egypte. Die gaat éénmaal per week. De afvaart blijkt plotseling met een dag vervroegd te zijn zodat we de eerstkomende niet meer kunnen halen en we een week langer hier mogen genieten. De kleine duizend kilometer woestijn die we daar eerst voor moeten doorkruisen kost sowieso drie dagen.
Gelukkig is onze camping even buiten Khartoem zeer redelijk. En de meeste mensen zijn en blijven opvallend vriendelijk. Dat is erg fijn.

Nog even een paar woorden van Anneke:
Vanmorgen de overtocht over het meer geregeld: we vertrekken de 22ste en komen de 23ste aan in Egypte. De auto gaat apart en komt 1 à 2 dagen later.
Ook onze overtocht van Haifa naar Griekenland aangevraagd bij de rederij, op 21 november.
Ik vind Sudan wat minder erg dan Jan hoor. Maar hij rijdt veel meer dan ik en zit ook regelmatig met ingehouden adem: gaat dit wel goed?
En zelfs de hitte gaat wennen, gelukkig.
En ja ach, Ethiopie: lopen, lopen en nog eens lopen. Met alle spullen op de rug en/of op je hoofd. Geen fietsen, geen brommers. Wel ezelkarren en busjes. Wat een land!
In Sudan geen sjouwende mensen langs de weg. Uitsluitend auto’s (ze hebben hier een speciaal contract met Hyundai zo lijkt het) en busjes.
Doeg, doeg!

Posted by Jan-en-Anneke 04:18 Archived in Sudan

Table of contents

Comments

Hallo wereld (nou ja Afrika)reizigers,
Jullie geven weer een mooi (en van twee kanten genuanceerd) beeld van het afgelopen deel van jullie reis. Wat een verschillen toch tussen twee landen, los van of je wel of geen bier kunt krijgen. De beelden / foto's blijven prachtig. De beschrijving van jullie uittocht (uit Soedan, maar ook uit Egypte) lijkt wel "Mozesiaans". We gaan er maar van uit dat het bij jullie ook slaagt.
Hier is de herfst ingetreden. Gisteren zelf 30 mm regen op onze kop gekregen, in Zeeland > 100 mm. Nou ja, alles is weer schoon hier. En wijzelf weer in normaal ritme, Anneke dagelijks naar het werk en ikzelf huisman. En o ja, de torenspits is geplaatst op ons nieuwe appartement. Oplevering voorjaar 2014, dan zijn jullie terug,.
Groeten Anneke en Guus

by GuustAnneke

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint