A Travellerspoint blog

Van Lusaka naar Kigoma

Op weg naar het echte Afrika.

sunny 28 °C

Vanuit de Zambiaanse hoofdstad Lusaka maken we nu een flinke reis naar het noorden.

De eerste etappe gaat soms dicht langs de grens met Mozambique naar Chipata, vlak bij de grens met Malawi. Ten noordwesten daarvan ligt het beroemde wildpark South Luanga. Daar gaan we naar toe. We kamperen vlak voor de gate en gaan de volgende dag op leeuwenjacht. Het park is prachtig. Grotendeels gelegen aan de oevers van een rivier, wat maakt dat de dieren zicht daar vaak verzamelen en het uitgesleten landschap er erg mooi is (ook vaak groen, zelfs in deze droge tijd ) De wegen er zijn een kolfje naar de hand van onze auto die zich vrolijk door de uitgesleten rivierbeddingen ploegt. En veel dieren van allerlei soort. We blijven verrukt foto’s maken(1,2,3,4,7,8). Bijvoorbeeld van de prachtige Saddle billed stork (5,6) (very uncommon!).
Alleen de leeuwen hebben zich verstopt. De stommerds. Nou, dan maar geen leeuw. We gaan wel naar het dierenpark.

’s Middags weer terug naar de tent op de camping vlak buiten het park. Moe van de vroeg begonnen en inspannende dag. En ja hoor: komen in de loop van de avond de olifanten ons op de camping bezoeken, op zoek naar iets eetbaars. De afval containers (blauwe afgesloten plastic bakken) (9) die we speciaal hadden gekregen werden vertrapt door de heren en bij de Italiaanse buren werden ook de campingtafel en wat stoelen gekraakt, nadat ze het brood van tafel hadden gepikt! Best wel spannend terwijl je rustig je boekje zit te lezen. Maar ze verdwenen weer, al dan niet omdat ze door de security jongen met zijn katapult beschoten werden. Gelukkig heeft Anneke er niets van gemerkt, ze sliep al veel te vast ervoor. Blijven alleen de apen over die onze chipszakken en koekjes dozen mee pikten en op hun gemak de inhoud ervan in de boomtoppen nuttigden.
Vooruit, weer terug en naar Malawi. Eigenlijk alleen om Auke, onze super Belg in Livingstonia (13, 14,15) weer te ontmoeten. Lukwe Lodge, beheerd hij, is aan de heuvelende noordkant (16) van Lake Malawi, en vanaf het meer zo’n drie kwartier haarspeldend over dikke keien omhoog, en te ver om in 1x naar toe te rijden. Dus eerst een nachtje aan het meer, op een camping die van een malle Nederlander bleek te zijn. Doorgereden naar een volgende plek aan het meer, waar we drie dagen gebleven zijn. Erg mooi en prettig (10,11,12).
Voor we in superlatieven over Auke’s Lodge gaan praten: hoe is het met Malawi?
Tja, dat blijft toch lastig. Tegen Jeroen zeiden we dat het land wordt doodgekuffeld. Het stikt er van de hulpverleners en wat doet dat met een land. Soms zeker wat goeds, anders zou het niet plaatsvinden. Toch? Maar de mensen zijn zo opdringerig en zo erop gebrand je wat te verkopen of soms gewoon om geld te vragen, dat je er erg moe van wordt. En de kinderen zijn helemaal vreselijk: heel uitgebreid lachen en aan je zitten en hourjoe vragen om pennen en snoepjes bedelen. Heeft natuurlijk iemand ze geleerd, dus die kinderen kan je het niet kwalijk nemen, maar toch…
Het lijkt wel iets beter te gaan met Malawi, er worden veel huisjes van steen gebouwd ipv modder, maar nog altijd erg arm, met veel teveel kinderen. Nou de hulpverleners nog het land uit en ze een eerlijke kans geven hun producten (de koffie is bijvoorbeeld prima) op de internationale markten te brengen. Veel heeft het land helaas (of gelukkig) niet in de grond zitten, maar toeristisch heeft het best potentie. Het meer is natuurlijk de hoofdzaak, maar landschappelijk is het noorden en het zuiden prachtig. En wildparken zijn er ook, dus op een klein gebied kan de toerist zich prima vermaken.
Over de lodge en de camping hebben we de vorige keer al uitgebreid bericht. Het is er nog steeds heerlijk en hij is nog steeds een prima, goed verstaanbaar Vlaams klappend figuur. Wil zijn op eco basis (12A)opgezette lodge – camping blijven runnen zoals hij dat nu doet: klein en goed. Aanbevolen.

Op naar Tanzania. Het verschil met Malawi kan na de grens nauwelijks groter zijn. De weg stijgt heuvelend door naar bijna 2000 m., alles is groen om je heen (veel theeplantages) (17)en op de weg verschijnen ineens horden brommers en lichte motoren.
En er komen heuse verkeersopstoppingen (18) rond de steden. Wij hebben op weg naar onze eerste camping er zeker anderhalf uur in de file gestaan.
Tanzania oogt actief (19) en zoals eerder gezegd: accepterend. Je bent er als witte welkom als je meedoet. Geen exotische rariteit, zoals je in sommige andere landen je wel voelt. Het lijkt er nu iets beter te gaan dan 2 jaar geleden. Je ziet nu overal stenen huisjes in aanbouw en er wordt hard aan de wegen gewerkt (niet alleen door de Chinezen, de Tanzanianen doen het ook zelf). Natuurlijk is er nog veel te doen. Dat merkten we op de weg naar het noorden. We zijn weer langs Lake Tanganjika naar Kigoma ge reden. Een erg lange weg met veel slechte stukken (21) en lange dagetappes. Er wordt gebouwd aan de weg, maar daardoor is het op de oude weg naast de stukken die in aanbouw zijn erg kapot gereden. Dit keer geen diepe plassen en modder , maar veel kuilen, sporen en wolken stof. Lake Tanganjika is prachtig. We zijn halverwege het meer er even aan wezen pauzeren (20), in een luxe lodge-camping. En natuurlijk de Hippopool Camping (22,23)onderweg (24)weer aangedaan.
Nu in Kigoma (25) zitten we paradijselijk aan het meer, ons eigen strandje en een prachtig uitzicht. Wat een camping zeg. Morgen weer verder, naar Burundi en dan snel naar Rwanda. Daar vandaan komt de volgende bijdrage. Met ons alles prima hier. Tot dan………………

_1_South_Luanga.jpg_2_South_Luanga_zebra.jpg_3_South_Luanga_-zebra.jpg_4_South_Luanga_-_Jan.jpg_5_South_L..illed_stork.jpg_6_South_L..illed_stork.jpg_7_South_Luanga_-buffels.jpg_8_South_Luanga_Giraffen.jpg_9_South_Luanga_-_Camping.jpg_10_Lake_M..-_vis_kopen.jpg_11_Lake_M..nsondergang.jpg_12_Lake_M..-zonsopgang.jpg_12A__Mala..ivingstonia.jpg_13_Livingstonia.jpg_14_Livingstonia-markt.jpg_15_Living..-investment.jpg_16_Livingstonia-omgeving.jpg_17_Tanzania-thee.jpg_18_Tanzan..ng_onderweg.jpg_19_Tanzania-straatbeeld.jpg_20_Tanzan..achtergrond.jpg_21_Tanzan..ool_camping.jpg_22_Tanzan..on_te_nemen.jpg_23_Tanzania-Hippo_gaapt.jpg_24_Tanzan..naar_Kigoma.jpg_25_Tanzan.._bij_Kigoma.jpg

Posted by Jan-en-Anneke 03:07 Archived in Tanzania

Table of contents

Comments

Hé Anneke & Jan,
Het heeft even geduurd, maar we hebben jullie (blog) gevonden. Het ziet er prachtig uit wat jullie doen. Afrika is dus echt zo als we het altijd op plaatjes zagen; nu dus door jullie ogen / camera gezien. Mooie verhalen, schitterende beelden. Goed van jullie!
Wij hebben het deze zomer (juli en augustus waren prachtig en er komt nog meer moois aan schijnt het) moeten doen met Tirol. Op weg naar Italië met onze Camplet (vouwwagen) zijn we daar blijven steken. Op een positieve manier bedoeld; mooi rustig ontspannen. En afkicken in de Pfalz (Dld) aan de Weinstrasse (Bad Dürkheim). Nou ja ook niet te versmaden. En afgelopen weeekeinde was ik (Guus) nog een weekendje met 4 vrienden naar Antwerpen, wat ook goed is voor een mens. Volgende week gaat Anneke voor ruim twee weken naar China (ZhuHai, tegenover Macau aan de Pearl River monding) naar kleinzoon Julian (die 1 jaar wordt) en haar zoon Frits met echtgenote Jowel. Ik verzorg (maai / oogst uit moestuin etc) ons landje WAVERENT. We blijven jullie reis volgen (en goede reisadviezen krijg je regelmatig van Co zien we).
En die leeuwen.... Je weet wat er met de grizzlyman gebeurde!
Het ga jullie goed en hartelijke groeten,
Guus & Anneke

by GuustAnneke

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint