A Travellerspoint blog

Naar Addis Ababa

Eindelijk echt op reis!

semi-overcast 24 °C

20 september. Marsabit, Kenia

Marsabit ligt halverwege de horror Moyale (grensplaats Ethiopie/Kenia)-Isiolo weg. 500 Km over de Trans Africa highway was 500 km over de slechtste weg van Afrika. Maar dat is niet meer zo! De helft van de eerste helft naar Marsabit was van het prachtigste asfalt, tweede helft wel hobbelend, maar goed te doen.
Kenia -Moyaleroad

Kenia -Moyaleroad


We waren om zes uur opgestaan om de tijd te hebben, maar waren hier om iets over twaalf.. Het vervolg schijnt ook goed te doen te zijn.
Terug naar Kampala: daar hebben we lekker wat daagjes rustig aan gedaan. Voor alles wat je doet moet je trouwens goed tijd uittrekken, want wat een gekkenhuis. Op de camping ook veel mensen, voornamelijk overlanders in een grote bus, maar ook jonge mensen met een tentje. Gezellig.
Ook twee avonden gegeten met buurman Hein (grote verse Tilapia uit Lake Victoria), die een lodge wil beginnen bij Lake Albert/aan de Nijl. Ook leuk en erg lekker.
Vandaar door naar Kenia, via Mount Elgon, een hoge berg op de grens van beide landen. Hadden gehoord dat dat een prachtige route was, maar op onze vorige reis was rijden er niet mogelijk ivm de regen en de modder. De route was absoluut heel mooi en de weg alleen heel slecht. Vijf uur over 80 km. Maar zeker de moeite waard.
Uganda--Kinderen in de koffiebonen

Uganda--Kinderen in de koffiebonen


Over een heel kleine grensovergang Kenia binnengereden. Door naar Eldoret, alwaar ze kaas maken en verkopen! Daar op een prettige camping een paar dagen gebleven, onder ander twee nieuwe banden voor de auto gekocht. Leuke ervaring: iedereen is er zo behulpzaam en vriendelijk. Echt bijzonder.
Van Eldoret naar Lake Baringo een meer in midden Kenia beroemd om zijn grote vogel populatie. Alweer een plaats waar we de vorige reis niet naartoe konden: de weg was toen overstroomd. Nu niet, maar van de camping was eigenlijk niets meer over omdat het meer sinds die overstroming ook een stuk groter was geworden! Toch was er nog een plekje voor ons en zowaar nog een stel trekkers (uit Oostenrijk, maar met een auto uit… Kaapstad!) zoals wij aangetroffen. Altijd leuk om bij te praten.
Ook een birdwatch-wandeling gemaakt met een gids. Hartstikke leuk. Veel mooie vogels gespot.
Kenia--Specht

Kenia--Specht


Kenia--Specht (2)

Kenia--Specht (2)


Kenia-Hornbill op autospiegel

Kenia-Hornbill op autospiegel

Kenia--gifslangetje

Kenia--gifslangetje


Via Nakuru naar het oosten om Mount Kenia te gaan bekijken. Maar ach… Mount Kenia bestaat ook al niet meer, net zoals de Kilimanjaro. Veuls teveul wolken. Dus besloten om er niet helemaal omheen te rijden, maar door naar het noorden. Nog een dagje door twee nature reserves gehobbeld. Olifanten, kleine zebra’s . Was mooi.
Noord Kenia--weer veel olifanten

Noord Kenia--weer veel olifanten

Noord Kenia-- moeder met kind

Noord Kenia-- moeder met kind


Noord Kenia--kleine zebra met ronde oren

Noord Kenia--kleine zebra met ronde oren


Kenia--nesten van weavers

Kenia--nesten van weavers


Naar de grens van Ethiopië toe zagen de mensen er ineens ander uit. Lange kleurige gewaden, veel kleurige kralen en armbanden, rokken ook voor de mannen. Prachtig gezicht om die door de woestijn te zien lopen. En ook de grote kuddes dromedarissen die je daar dan tegenkomt maken wel dat je je echt in een andere wereld voelt.
Noord Kenia

Noord Kenia


Noord Kenia--kuddde drommedarissen

Noord Kenia--kuddde drommedarissen


In die dagen zien we –voor het eerst op onze reizen- ‘authentieke Afrikanen’. Prachtig, en we zijn soms verbaasd dat het zo echt is. Niks speciaal voor de toeristen.

29 september, Addis Ababa
Inmiddels dus Kenia verlaten (ook het tweede deel van de weg naar Moyale –op de grens van de TV beelden van de overval in Nairobi mogen genieten. Brrr….- was goed te doen) en al een week in Ethiopië. En ja… wat moeten we er van zeggen…
Eerste indrukken waren eigenlijk wel prima, het is in ieder geval een prachtig land, moeilijk te beschrijven waarom, en heel anders dan de voorgaande landen, ook landschappelijk. Ook een stuk lastiger voor ons: de taal is ook niet te lezen, mensen spreken nauwelijks engels en er zijn geen campings. Dus een plekje voor de nacht vinden we bij een hotel, waar ze kamers hebben met gemeenschappelijke badkamers. Die kunnen wij dan ook gebruiken. Soms redelijk, soms súpervies. Nooit gewoon goed.
Ethiopie-kamperen op de parking

Ethiopie-kamperen op de parking


Geen simkaart te vinden, waardoor we Mille en Jeroen een week niet konden bereiken! Heel Afrika is één groot reclamebord voor telefoonproviders, maar zoniet hier. Is in handen van de staat.
En dan de kinderen: blijven maar naar je schreeuwen: hé faranji (blanke), hello hello hello, monnie, monnie! Hourjoe! Baai, baai! Hebben ze van iemand geleerd.. Van welke zot? En welke nog zottere zot zal op deze manier ooit iets gegeven hebben?
Positief is het lekkere eten hier. Het nationale gerecht is hier een grote pannenkoek (Injera), gebakken van gegist ( zuur) deeg van een inlandse graansoort met daarop allerlei kleine bergjes van verschillenden gerechten. Je pulkt een stukje van de slappe pannenkoek af en neemt daarmee een hapje naar keuze. Heerlijk. En je neemt er een slok prima inlands bier bij en na de rekening ben je bijna gelukkig. En de koffie wordt van vers gebrande bonen voor je gemaakt. Aanrader .
Ethiopische Injera

Ethiopische Injera


Ethiopische koffie

Ethiopische koffie

Laten we het voorlopig op een bijzonder land houden. En daarnaar zijn we op zoek. Toch?
Hier in Addis was het ook erg lastig een slaap(kampeer)plek te vinden. Waar iets zou moeten zijn, was er niet meer of was echt te scruffy. Uiteindelijk beland bij de Zweedse Missie, uit de Bradt gids voor Overlanders. Wat de missie is weten we nog altijd niet, behalve dat hier ooit een Zweedse dokter heeft gewoond en gewerkt. Maar voor ons is het prima: schone WC en warme douche, een keuken die we kunnen gebruiken ( Jan is daar nu de was aan het doen)en elektriciteit om het machinepark draaiend te houden.
Nog wat foto's van onderweg in Ethiopie:
Ethiopie - Arba Minch

Ethiopie - Arba Minch

Ethiopie__ markt

Ethiopie__ markt

Ethiopie-landschap onderweg

Ethiopie-landschap onderweg

Ethiopie--Muisvogel

Ethiopie--Muisvogel

Ethiopie--Ooievaar

Ethiopie--Ooievaar

Zuid Ethiopie --Konso

Zuid Ethiopie --Konso

Even resumerend:
Rwanda: erg keurig, schoon en geregeld. Lijkt ook redelijk welvarend, veel fietsen. Veel hulp ook. En alles is natuurlijk nog heel fragiel.
Oeganda: wat een leven en wat een rotzooi en doe-maar-aan. Erg prettig land, maar qua infrastructuur een ramp: water, wegen en elektriciteit, allemaal zozolala en een behoorlijke rem op verdere ontwikkeling, zo lijkt het. Leuke, vrolijke mensen.
Kenia: welvarend (kapitalistisch?), maar met ook veel ongelijkheid en armoede. Ook grote regionale diversiteit. In Eldoret zagen de mensen er zelfs gelukkig , welvarend uit, maar later, verder naar het noorden, werd het toch wel minder. Veel grootgrondbezit ook. Maar een prettig land al met al.

Nu op zoek naar een internetcafé. BAAI!

Posted by Jan-en-Anneke 06:05 Archived in Ethiopia

Table of contents

Comments

Hey Jan en Anneke,

Kreeg maar geen bericht van jullie.. ?? Marjo wel gelukkig. Prachtige foto's!
Groet,
Co

by hopmanco

Ha An en Jan,
Het houdt maar niet op hè, die mooie verhalen en plaatjes van jullie. Je krijgt als veraf staande Nederlanders wel een heel eigen beeld van Afrika. En dat nuanceert bij ons wel je mening. Maar toch blijft het een avontuur van jewelste. Hier in Nederland draaien we nu zo langzamerhand de herfst in. Na een koude stormachtige week begin september is het tot nu toe een fraaie nazomer. Vandaag schijnt net de laatste fraaie dag (zon met 17 graden) te worden. Daarna gaan we naar regen, wind en 10 tot 11 graden. Moet kunnen. Wijzelf gaan ons sloepje deze maand maar in veiligheid brengen (vaartochtje naar Assendelft) voordat we in het ijs raken. Maar.. we hebben elektriciteit en (warm!!) water in de schuur. Dus we kunnen er tegen. We zijn benieuwd naar het verdere verloop. Jullie via Whatsapp aangekondigde reisroute lijkt heftig. Maar jullie houden je veiligheid wel in het oog, nemen we aan. Hartelijke groeten van ons en.... behouden vaart,
Anneke en Guus

by GuustAnneke

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint