A Travellerspoint blog

Van Kigoma naar Kampala

Weer drie landen verder!

overcast 27 °C

Vanaf Kigoma aan Lake Tanganyika was het plan om eerst een stuk naar het noordoosten te rijden en dan linksaf te slaan naar Ruanda. Maar we hoorden dat je ook van Kigoma naar het noorden kon, naar Burundi, waar je een transitvisum voor kon krijgen. En dat hebben we gelukkig gedaan.
Wat was het prachtig!
Vanaf de grens lekker hobbelen en bobbelen, maar na enige tijd toch ook weer gewoon asfalt. Langs het meer naar Bujumbura. Alleen de naam al. Ook slechte herinneringen natuurlijk.
En geen campings. Hadden gehoord dat je ergens bij een guesthouse kon kamperen, maar konden het niet vinden. Uiteindelijk gevraagd bij een beachbar (!) en jahoor, zet maar neer. Hardstikke leuk en ook lekker gegeten 's avonds. Vooral bezocht door well-to-do Burundi's.
Volgende dag Bujumbura onveilig gemaakt en wat spulletjes ingeslagen. Belgische invloed nog goed zichtbaar, behoorlijk wat goederen worden uit Belgie ingevoerd, en voor ons natuurlijk maf om (alweer na Zuid Afrika) Nederlandse opdruk te zien op de koekjes bijvoorbeeld.

Burundi is erg mooi bergachtig:
Zo ga je naar boven!

Zo ga je naar boven!

Burundi

Burundi


Burundi

Burundi


Burundi

Burundi


Primus, owned by Heineken

Primus, owned by Heineken


Van Bujumbura naar de grens met Rwanda. Onderweg diesel en bier getankt. Soepel en door naar Butare, de tweede stad van Rwanda.
Oh ja, in Rwanda ook bijna geen campsites. Dus wij naar een hotel en vragen of we daar kunnen verblijven in onze eigen tent, maar gebruikmakend van de toiletfaciliteiten van een kamer. Hmmm? Daar hebben we nog nooit van gehoord . Jullie hebben de tent op het dak? Nou zeg, dat is nog eens grappig! En jullie hebben verder ook alles? Dat hebben we echt nog nooit gezien. Ondertussen staat er een groep Rwandezen om ons heen: wat bijzonder allemaal… Maar nee, je moet gewoon voor een kamer betalen, voor ons is die nu bezet. Ok voor 1 nacht, maar als we langer blijven moeten jullie toch echt iets aan de prijs doen . Wat later ‘onderhandelt’ Jan met het meisje van de receptie over een goede prijs: ja de kamer is bezet, maar alleen maar als alle kamers bezet zijn kan dat het argument zijn. Zoniet, dan is alles wat je voor het gebruik van de kamer krijgt meegenomen, toch…?
Ach.. blijkt ze de volgende morgen teruggefloten te zijn door haar baas: jullie moeten toch het volle pond betalen. Ok , dan gaan we weer verder..
Geen straf: de route naar Lake Kivu is prachtig en vervolgens kronkelen we een hele poos hoog langs het meer, soms met uitzicht op het meer, dan weer met typische Rwandees uitzicht op volledig in gebruik genomen en geterrasseerde heuvels. Héél mooi!
We komen uiteindelijk uit in Kibuye, halverwege het meer, waar we op de parkeerplaats van een lodge kunnen staan en gebruik kunnen maken van de douche en WC. Prima.
Wat een prachtige plek en wat een prachtig meer . Wel het mooiste van alle midden Afrikaanse rift-meren.
Lake Kivu

Lake Kivu

Lake Kivu

Lake Kivu


Blijven daar een dagje en laten een band die langzaam leegloopt repareren . Ook grappig, want wat is het toch interessant dat die wazungu (blanke in het meervoud) een gaatje in hun band hebben!
Mensen in Rwanda sowieso heel aardig en héél nieuwsgierig. En het land is propvol: bijna net zoveel mensen per km2 als in Nederland en (bijna) allemaal moeten ze leven van het land…
Door naar Gisenyi, aan de noordkant van Lake Kivu en gelegen vlak naast Goma in Congo. Slechte weg ernaartoe, prachtig landschap : Hoge heuvels (2000 +) met grote Eucalyptus bossen, groene weiden met Friese koeien, bergbeekjes enz.
Rwanda, boven 2000m

Rwanda, boven 2000m

Thee in Rwanda

Thee in Rwanda

Men at work, Rwanda

Men at work, Rwanda

Onze lodge met zowaar 1 plek voor zotten zoals wij lag vlakbij de Bralirwa brouwerij, waar ze Primus (het (mais)bier van midden Afrika) en Heineken brouwen. Later horen we dat Heineken 70% van de belastingopbrengsten van Rwanda voor zijn rekening neemt!
In Gisenyi werd het even bijna spannend, omdat Goma (tweelingstad van Gisenyi aan de Congolese kant van de grens) beschoten was, volgens sommigen vanuit Rwanda, en er vervolgens mortieren op Gisenyi werden afgevuurd. Het stelde weinig voor ( nou ja, twee doden), maar je kon duidelijk de extra aanwezigheid van Rwandese militairen zien, afgesloten wegen ed..Uitzicht over Lake Kivu, vanaf de campsite bij Gisenyi

Uitzicht over Lake Kivu, vanaf de campsite bij Gisenyi

3-in-1 visserboot op Lake Kivu

3-in-1 visserboot op Lake Kivu

Drie visserboten aan elkaar in Lake Kivu

Drie visserboten aan elkaar in Lake Kivu

Na een paar dagen weer door, naar Kigali. En dat was heel leuk: in Lusaka hadden we de consul van de Nederlandse ambassade ontmoet, die met zijn gezin op vakantie was. Hij wist dat het lastig was een kampeerplek te vinden in of bij Kigali en hij had ons uitgenodigd bij hem op het terrein (naast de ambassade) te verblijven. Prima, want het bleek van alle gemakken voorzien: ‘eigen’ douche en toilet én een wasmachine! En verder alles wat we ons maar konden wensen: zwembad? Ga gerust je gang!
Twee keer samen met hen gegeten en Kigali bezocht, natuurlijk ook het genocide memorial. Brrr, als je het ziet en hoort dan denk je dat een land daar nooit overheen komt. Maar het lukt, voor een deel afgedwongen, toch enigszins. Fingers crossed…
Theeplantage in de ochtendmist, bij de theefabriek

Theeplantage in de ochtendmist, bij de theefabriek


Na Kigali hebben we een nachtje geslapen in het guesthouse van een theefabriek, waar we de volgende morgen een rondleiding hebben gehad. Erg leuk en interessant. En theeplantages zijn altijd prachtig om te zien, zie de foto’s.
Theeplantage in Rwanda, op weg naar Gisenyi

Theeplantage in Rwanda, op weg naar Gisenyi

Lake Bunera in het noorden van Rwanda

Lake Bunera in het noorden van Rwanda


Door, via een prachtige weg langs enkele meren naar Ruhengeri in het noorden , waar zowaar een echt kampeerterreintje was. De volgende dag langs, geweldig grote (werkende) vulkanen, de grens over naar Oeganda, Kabale.
Feestje onderweg in het noorden van Rwanda. Een vulkaan op de achtergrond

Feestje onderweg in het noorden van Rwanda. Een vulkaan op de achtergrond

Enige verhoogde militaire activiteit in het grensgebied van Congo, Rwanda en Oeganda

Enige verhoogde militaire activiteit in het grensgebied van Congo, Rwanda en Oeganda


Was weer een beetje als thuiskomen, want we waren er de eerste keer ook geweest. Toen in een hotelletje goed geslapen, dus wij daarnaar terug. Nooit doen! Vreselijk bed en geen warm water en piepende deuren. Wat een ramp. Afgesproken dat als het maar enigszins mogelijk is we in ons eigen bed slapen.
Kabale, straatbeeld, met onze lodge op de achtergrond

Kabale, straatbeeld, met onze lodge op de achtergrond

Straatbeeld Kabale

Straatbeeld Kabale


Van Kabale in één dag door naar Kampala, waar we nu zijn. Kampala is vreselijk druk, eigenlijk is het onmogelijk om er te rijden. Maar Jan vond het de vorige keer leuk om te doen. Dit keer toch wat minder: nog drukker? In ieder geval agressiever, zo lijkt het. Zelfs twee keer iemand aangeraakt en dan krijg je de hele omgeving over je heen, of ze nou iets gezien hebben of niet, dat doet er niet toe.. Oppassen dus.
Lieve mensen, jullie zijn weer enigszins op de hoogte. Met ons is alles uitstekend. Willen hier in Kampala uitzoeken of we de ferry van Port Said naar Iskenderun (Turkije) kunnen boeken. Met het opstomen van de Amerikaanse navy richting Syrie, wordt ook dat een onzekere optie. Hoorden zelfs het gerucht dat Egypte zijn grenzen heeft gesloten??? Dan zouden we echt vastzitten.
We gaan het zien.

Posted by Jan-en-Anneke 01:37 Archived in Uganda

Table of contents

Comments

Dag wereldreizigers,
Ziet er weer spectaculair uit. Blijf het een fascinerende reis vinden. En een goede camera (heb je hem nog steeds Jan?) werpt zijn vruchten af. Mooie beelden. Hier heeft de herfst met veel regen en kou toegeslagen (zij het dat er weer mooi nazomerweer aankomt met wel 20 graden). Hebben jullie eigenlijk wel winterbanden als je weer in Europa aankomt? Goede voortzetting gewenst.
Groeten Guus (en ook van Anneke, die zondag de 22e weer terugkomt uit China).

by GuustAnneke

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint